Muzeul va funcționa în clădirile din cărămidă roșie ale unei foste mari distilerii, Koneser, datând din secolul al XIX-lea, dar închisă în urmă cu 30 de ani.
De la intrarea în Uniunea Europeană, în 2004, lucrurile sunt clare pentru puriștii de pe malurile Vistulei (fluviul care străbate Polonia), inclusiv din punct de vedere juridic: se poate folosi apelativul „votcă poloneză” doar pentru o băutură fabricată pe sol polonez, din cartofi sau alte tipuri de cereale din regiune, după rețete tradiționale și norme locale.
„Polonia este leagănul acestei băuturi. Am învățat distilarea cu alambicul, tehnică vestică (…) iar abia o sută de ani mai târziu a ajuns votca în Rusia”, a subliniat Andrzej Szumowski, președinte al fundației Polska Wodka.
În cele cinci spații amenajate în vechile ateliere, ale căror podele sunt acoperite cu lemnul provenind din vechi butoaie de votcă,vizitatorul este invitat la o călătorie interactivă în timp, prin epoca alchimiștilor și vracilor, prin hanuri și conace, epoca industrializării, comunism și timpuri moderne.
Conceptul aparține unui studio de arhitecți care s-a ocupat de alte două muzee celebre din Varșovia, cel dedicat istoriei evreilor din Polonia și cel al Insurecției de la Varșovia.
În prețul biletului pentru vizitare – aproximativ 10 euro – intră și degustare de votcă.
Muzeul este interzis persoanelor sub 18 ani, cu excepția celor însoțiți de adulți.